Längtar du efter att bo på landet? Det passar dig som tycker om utmaningar, och som vill ha ett liv som både innebär mycket aktivitet och lugn och ro.

Lantliv

Det är något särskilt med att bo på landet. Å ena sidan innebär lantlivet mycket lugn och ro. Närhet till naturen och en möjlighet att på nära håll följa årstidens växlingar. Du kommer verkligen nära djur och naturliv. Många som bor på landet kan nästan bli lite vänner med vissa vilda djur. Det är rådjuren som kommer in i trädgården, rävfamiljen som bor 100 meter bort och naturligtvis alla ekorrar som springer i träden. Samtidigt kräver ett liv på landet mycket aktivitet. Du måste ta mycket ansvar för ditt liv. De flesta uppfarter är mycket större på landet. Istället för att du behöver skotta en uppfart på 20 kvadratmeter, som utanför en vanlig villa, så kan det handla om 40-500 kvadratmeter. Ibland längre. Det är heller inte ovanligt att du har en väg in till din gård som du måste skotta med traktor eller snöslunga. Det är även vanligare med strömavbrott på landet. Du måste alltså kunna klara dig själv lite mer.

Flytta ut på landet

Det är fler och fler svenskar som drömmer om att bo på landet. Globaliseringen och den tekniska utvecklingen möjliggör också att du kan bo två mil utanför Borås, samtidigt som du driver ett eget företag och sitter i affärsmöten med personer i Kina. Under coronapandemin är det väldigt många som har jobbat hemifrån – och som vill fortsätta med det. Det kommer innebära att än fler flyttar ut på landet. Om du vill flytta ut på landet är det smart att läsa tidningen Land, för att lära dig mer om lantlivet. Det finns mycket som är detsamma som att bo i en stad, i ett villakvarter eller en lägenhet. Men samtidigt mycket som skiljer sig mycket. Om du bor i en hyreslägenhet så kommer skillnaden vara stor. Du är din egen hyresvärd och måste fixa allting själv. Samtidigt så hjälper ofta grannar varandra på landet, på ett helt och hållet annat sätt än i en stad. Om du har fått en vattenläcka så kan du vända dig till dina grannar och samtala med dem. De kan berätta vilken firma du ska ringa till, låna ut verktyg och maskiner och även hjälpa dig. Just att hjälpa varandra och att umgås är det som gör lantlivet så speciellt.