Ett stuteri är ett stall där man föder upp hästar. Det finns inte så många stuterier i Sverige, som i till exempel Tyskland, USA och Storbritannien. Det finns dock många hästägare som bedriver hästavel.

Stuteri

Ett stuteri är ett företag som driver hästavel. De flesta stuterier fokuserar på en särskild hästras. Det kan vara varmblodstravare, fullblod för galoppsporten eller svenska halvblod för ridsport. Det är vanligt att hästgårdar kombinerar olika slags verksamheter. Ett travstall kan både träna travhästar, föda upp travhästar och inackordera hästar. Intresset för ridsport, travsport och hästar överlag är förvisso väldigt stort i Sverige, samtidigt har vi ett långt och smalt land som inte är så välbefolkat, som till exempel Tyskland och Storbritannien. Därför finns det inte så många stuterier i Sverige. Det största stuteriet är Flyinge i Skåne. Det är lättare att driva en hästgård på kontinenten, där det finns fler personer som kan köpa ditt föll.

Bedriva avel

Det finns också många vanliga hästägare som driver avel. Du har en fin hingst som du upplåter för betäckning. Än vanligare är det att folk vill betäcka sitt sto för att sedan få ett föl. Vissa personer vill bara ha ett föl från sitt sto och behålla fölet själv för att en dag ha den hästen som sin vanliga rid- eller travhäst. Men det finns också personer som har flera ston som de väljer att betäcka. Det gäller särskilt ston som har en fin stamtavla och som har fått framgångsrika föl. Om du till exempel har ett sto som har flera föl som blivit duktiga hopphästar, så är det intressant att betäcka stoet med en riktigt fin hingst. Det är många som är villiga att betala mycket för ett föl med en fin stamtavla.

Starta ett stuteri

Drömmer du om att ha en egen hästgård? Att starta ett stuteri kräver både mycket mark, rätt slags byggnad, kontakter och naturligtvis ett bra grundmaterial på hästarna. Det kan vara klokt att bygga upp hästgården steg för steg. Du bör även utveckla verksamheten så att det inte bara är ett stuteri. En bra början är att ha ett uthyrningsstall. Om du har en större lagård kan du bygga om den till ett stall och hyra ut stallplatser. Det finns också många som driver ridläger på sommaren. Det är också en bra verksamhet att kombinera med stuteriet medan du bygger upp din verksamhet. För att driva ett stuteri som bär sig ekonomiskt räcker det inte med att bara föda upp hästar, du måste avla fram hästar som du kan sälja dyrt. Det tar flera år att bygga upp en hästgård. Du måste få ett gott rykte och dina föl måste bli framgångsrika. Du bör själv också vara en skicklig ryttare eller travtränare, så att hästmänniskor har förtroende för dig.