Ska du köpa katt eller har du redan en mysig katt att kela med? För att katten ska må bra behöver den omvårdnad, näringsrik mat och kunna röra på sig. Vare sig du bor på landet eller i lägenhet kan du ge din katt ett skönt liv. Det finns många roliga kattsaker att satsa på.

Köp klösträd till din katt

En katt som bor på en lantgård eller i villa och som får vara ute brukar aktivera sig själv sommartid. Vintertid är dock många ”utekatter” ungefär som en innekatt. Vare sig du bor i villa eller lägenhet är det viktigt att katten får en möjlighet att vara ”vildkatt” även om den främst är inomhus. Då är klösträd och klösmöbler är riktigt bra alternativ. Har du en innekatt är det nästan ett måste att ha en klösmöbel eller klösträd för att den ska må bra. Katter har ett behov av att få klösa, klättra och röra sig akrobatiskt. Få känna sig vilda och lite farliga. Då mår de bra och risken för sjukdomar och andra problem som övervikt minskar. I annat fall finns risken att din fyrbenta vän börjar att klösa på dina möbler eller väggen. På Zoo kan du köpa klösträd och klösmöbler till din katt och även kattlåda, kattsand, halsband, kattmat och fina matskålar. De har också tillbehör till hundar, kaniner, marsvin, fiskar och reptiler.

Katt på landet

Det är enkelt att ha en katt på landet. Sommartid jagar den möss och sköter sig själv väldigt bra. Det viktigaste för katter som bor på landet är att de inte ”glöms bort” eller blir tagna för givet. Det är viktigt att regelbundet kela med och undersöka katten så att den inte blivit skadad. Vintertid kan många katter på landet leva innekattsliv. De ligger helst på fönsterbrädan och undviker väta och kyla. Om din katt inte vill gå ut så mycket under vintern är det klokt om den har en klösmöbel som den kan aktivera sig med inomhus. Glöm inte heller att köpa mineraler och bra mat, särskilt vintertid då den främst äter vad du fodrar den med.

Ta hand om katten på bästa sätt

Kattungar är så söta. När de tittar på dig är det som om de säger: ta hem mig! Det är på sätt och vis en orsak till att många katter faktiskt inte får den vård som de behöver. En katt är ingen leksak. Det är inte heller ok att bara lämna katten på sommarstället för vintern. Innan du skaffar katt är det viktigt att du läser på om katter och verkligen vill ha en katt. Även när den är en jobbig ”tonåring” och river ner gardinerna.

För att en katt ska må bra behöver den få motion och få klösa med klorna. Förutom klösmöbel och kattlåda är det smart att ge katten en egen plats på en hylla eller fönsterbrädan. Hundar håller sig på golvet. Ligger helst mitt där du ska gå. Så att de verkligen känner att de är en del av gemenskapen. Katter vill däremot ha koll. De gillar att ligga lite högre upp, så att de kan titta på vad som händer och känner sig trygga.