Drömmer du om att köpa ett fritidsboende? Sommarstugan är viktig för väldigt många svenskar.

Egen sommarstuga

För många svenskar är sommarstugan deras egna paradis. Stället ute på landet dit de kan åka och bara vara. Påta i trädgården, hänga i hängmattan, grilla korv eller värma sig vid brasan under höststormarna. Många sommarstugor är egentligen fritidsboende. De kan vara lika moderna som hemmet hemma. Det är många som sätter på värmen i sommarstugan via en app, så att de kan komma dit för helgen och vara i ett varmt hus – mitt i kallaste vintern.

Köpa sommarstuga

Efterfrågan på fritidshus är stor, särskilt i och med coronapandemin då många har insett att det är klokt att ha ett eget boende att kunna åka till. Vissa ställen, som fjällen och Stockholms skärgård är väldigt dyra. Om du däremot bara beger dig lite inåt landet, så kan du ofta hitta ett billigt sommarhus, vare sig du bor i Borlänge, Umeå eller Karlstad. Billigaste sommarhusen hittar du i Norrlands inland, Värmland och Dalsland. När du letar efter sommarboende kan det vara smart att även tänka över hur lång tid det tar att köra till stugan. Det är skönt att ha stugan så nära att du kan åka dit över helgen.

Om du ska bygga stuga själv är det viktigt att du har byggnadslov när du köper tomten, så att du inte har köpt en tomt som du inte får bygga på. Det gäller särskilt om tomten ligger nära vatten eller i fjällmiljö. Att köpa en liten tomt och ställa dit ett Attefallshus är ett billigt sätt att skaffa eget fritidshus.