Den som väljer att ta steget att driva en egen lantbruksgård väljer inte bara ett yrke utan även ett sätt att leva. Det är en speciell livsstil att vara lantbrukare och kräver mycket tid. Det finns väldigt många fördelar med att vara lantbrukare. En är att du driver upp din egen mat som du sedan har på bordet. Det är vanligt att odla olika typer av spannmål och att äta en härlig pasta av det egna spannmålet är fantastiskt. Det finns många rätter med pasta och många middagstips att ta del av om inspirationen tryter. Att äta pasta carbonara, pasta bolognese eller en pastasallad som kommer från det egenodlade vetet är speciellt och en del av livsstilen med att vara lantbrukare. Spannmål är något som odlas på ungefär en tredjedel av all jordbruksmark som finns i Sverige. De vanligaste sädesslagen att odla är vete, korn, råg, havre och rågvete. Vete är det vanligaste spannmålet – pasta och mannagryn tillverkas av durumvete. Det är inte sällan som en bonde är helt självförsörjande.

Semester är ingen självklarhet

Det är inte alltid enkelt att vara lantbrukare och det är ett hårt jobb. Det är långt ifrån ett 8-17-arbete som du kan vara ledig ifrån på helgen. Som lantbrukare är det svårt att få till en längre semester. Om verksamheten är större med fler medarbetare är det enklare att kunna få vara ledig. Många som väljer att vara lantbrukare har växt upp på en lantgård eller så har det funnits ett stort intresse för jordbruk och djur. Att vara lantbrukare kräver ofta hårt kroppsarbete även om det finns maskiner och andra hjälpmedel. Yrket som lantbrukare för dock med sig många friheter som inte finns inom andra yrken, du är din egen chef och kan styra över dina arbetsdagar.

Lantbrukare är företagare

Som lantbrukare är du även företagare. Det är viktigt att skilja på lantbrukets ekonomi och den privata. Om du inte anlitar någon att ta hand om ekonomin för lantbruket måste du sätta dig in i siffror, skatter och avgifter helt själv. Du ska även ha kontakt med leverantörer och kunder som lantbrukare. Att ha rätt typ av bolagsform för lantbruket är en fördel.